login   |    register
Tamiya, Inc. [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Tool Review
Tamiya Extra Thin Cement

by: Ronny Noben [ ROADKILL ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Lijm. Het is zo noodzakelijk voor een modelbouwers als voedsel is voor een normale mens.Lijm Het is de grondstof van al het moois dat wij op onze kasten hebben staan .Dus zorg ervoor dat je een goede lijm te pakken hebt!

 


Op een modelbouwbeurs heb ik eens een gesprek gehad met een medemodelbouwer over de geneugten van het lijmen en hij bracht mij snel op het advies om de Tamiya Super Fijne cement (Groene dop!) te proberen. Zo gezegd zo gedaan, ik heb ter plaatse een flesje gekocht en ik ben verkocht.

 

CLICK IMAGE TO ZOOM
De fles:
Het is een stabiele vierkante fles (Hoera, geen omvallen meer) met een zeer luchtdichte dop (goede houdbaarheid). In de dop zit er een kwastje voorzien, niet zo een grove borstel waar een kilo lijm aanzit maar een relatief dun kwastje met een fijne punt en deze ligt lekker in de hand (NB Ik weet dat er nog veel mensen de kwast verwijderen en een 000 penseel gebruiken, dit is puur voorkeur).

 

De lijm:
De lijm, eerst even zeggen voor de nieuwe modelbouwers onder ons wat plastieklijm eigenlijk is: De plastieklijm die wij gebruiken lijmt eigenlijk niet de onderdelen aan elkaar maar smelt deze aan mekaar. De lijm maar de plastiekdelen zacht en laat deze in mekaar overvloeien waardoor je bijna een mechanische verbinding krijgt, probeer maar eens gelijmde onderdelen van elkaar te halen dan zie je de gesmolten structuur. De extra fijne cement heeft n groot voordeel en zijn naam zegt het zelf, hij is extra dun, het vloeit bijna als water, hierdoor is de capillaire actie van de lijm zeer hoog, je moet in feite niet meer doen dan je onderdelen tegen elkaar te houden en je borstel tegen de naad aanstippen en de rest is fysica, de lijm kruipt zelf langs de naad, gevolg? Minder verbruik en minder kans op vlekken/vingerafdrukken. Een persoonlijk voordeel is de geur, ik had vroeger vaak hoofdpijn door de geur van de lijm, dit heb ik nog niet meegemaakt bij de Tamiya lijm, hij is zo goed als reukloos. Ik weet dat er nog andere lijmen bestaan, maar voor mij behoort Tamiya lijm tot de top.

SUMMARY
Percentage Rating
90%
  Scale: Other
  Mfg. ID: 87038
  Related Link: 
  PUBLISHED: May 08, 2003
  NATIONALITY: Japan / 日本
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 85.00%
  MAKER/PUBLISHER: 83.24%

About Ronny Noben (Roadkill)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM

Ola, my name is Ronny Noben and I am a plasticohalic. No serious, I started building around 10-11 and one of the first kits I remember is a model of the Nike Hercules Surface to Air Missile. It was the rocket my father was a engineer for in the Belgian Army. As a kid I mostly builded airplanes (vi...

Copyright 2021 text by Ronny Noben [ ROADKILL ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of ModelGeek. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?