login   |    register
Italeri [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Crusader MK II

by: Ronny Noben [ ROADKILL ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Als men aan geallieerde tanks in de Afrikaanse woestijn denkt, aan welke denkt men dan het meeste? Juist de Britse Crusader tanks, wie kent er niet deze beroemde foto van een rij Crusaders met een gigantische stofwolk achter hen of die oude Britse nieuwsberichten waarbij deze over de woestijn vlogen langs vernietigde Duitse tanks?

In lang vervlogen tijden had Italeri reeds een Crusader MK III op de markt (heb ik zelfs nog in mijn jonge jaren gebouwd) maar is reeds lang uit de handel.

Eindelijk hebben zij ingezien dat er een drastisch tekort is naar zulke voertuigen (er is meer dan alleen maar Shermans en Tigers) en hebben daarom deze kit van de Crusader MK II uitgebracht, en wat voor een kit.

Ik moet toegeven dat ik de Crusader altijd iets vond hebben, vraag me niet waarom, maar ik vind het een knappe tank.

Aan het begin van WW2 zat Engeland in behoorlijke problemen met zijn tanks en dit vooral door de denkwijze van de legertop. De Duitsers hadden van hun tankeenheid een zelfstandige vechtmachine gemaakt die volledig op zichzelf kon handelen met of zonder de hulp van infanterie, de Britten daarentegen hadden hun tanks ten dienste van de infanterie staan, zij hadden een ondersteunende rol ipv een offensieve rol.
Als gevolg hiervan had men eigenlijk geen tank die opgewassen was tegen de Duitse vechtmachine.
De Crusader was uitgerust met een ''2 pounder gun'' en had op sommige plaatsen maar 7mm (!) bepantsering. Hierdoor was ze totaal niet opgewassen tegen de PnzKfw III van de Duitsers en was tevens zeer gevoelig voor mijnen. Maar totdat de Amerikanen de Britten voldoende Grants en Shermans konden zenden waren ze vooral op de Crusader, Valentines en Mathilda's aangewezen


 

CLICK IMAGE TO ZOOM
IN DE DOOS
Is het nu eigenlijk een nieuwe kit of is het de oude kit (nr. 214)? Tja dat is een discussie die ik al op andere sites heb gelezen en gehoord. Maar volgens mij is het zeker geen heruitgave met enkele toevoegingen.

Toegegeven de sprues van de wielen en onderstel zien er identiek uit maar als ik mijn oude kit erlangs leg dan zie ik toch aanmerkelijke detail verschillen, veel fijner en gedetailleerder, daarom denk ik dat dit een volledige nieuwe kit is.

Je krijgt 3 sprues met in totaal 221 onderdelen om je mee zoet te houden en bij inspectie vind ik de details van zeer behoorlijke kwaliteit. De aanwezige schanieren zijn zeer mooi weergegeven evenals de kinknagels en lasnaden op de koepel, het model vraagt gewoon voor een intensieve drybrushing.

Wat wel opvalt en eigenlijk mij wel stoort is dat de sprues niet genummerd net als de onderdelen zelf, geen nummers, hier kom ik nog op terug.

Wat ik als eerste heb nagekeken is de koepel, ook om te zien of het geen heruitgave is, maar volgens mijn referenties klopt vrij goed. De hellingen zitten goed en de periscopen staan op de juiste plaats (bij de MK III model stonden deze niet juist).

De sprues hebben weinig last van flash (enkel rond de wielen een beetje) en de hoeveelheid uitdrukpunten en hun plaats vallen ook wel mee, dus dat is een meevaller, Ik heb het model nog niet gebouwd maar ik heb een aantal onderdelen even droog gepast en het lijkt me dat er niet teveel plamuur aan te pas moet komen, gelukkig maar.

Is dit model nu volledig rozengeur en maneschijn? Neen, spijtig genoeg niet.
Deze kit is knap en kan tot een meer dan behoorlijk model zo uit de doos gebouwd worden ware het niet dat Italeri onderweg de bal heeft laten vallen.
Allereerst: De bijgeleverde decals bevatten enkel en alleen maar eenheden uit de woestijnoorlog (1940-41).

(Ja joh, maar je zei het zelf al: Als je aan de woestijnoorlog denkt dan denk je aan de Crusader.)

Ja dat klopt, maar kijk nog maar eens naar die foto, dan zie je dat er zandschilden op de foto staan, kijk nu nog eens naar de box-art en dan zie je dat Italeri deze er niet bij heeft! De oude Crusader MKIII had deze wel en daarbij ook nog eens 3 figuurtjes die nu ook ontbreken.

Deze zandschilden werden ALTIJD gebruikt in de woestijn.

 

CLICK IMAGE TO ZOOM
HANDLEIDING
10 pagina's krijg je van Italeri, waarvan er 2 gebruikt worden om een woordje uitleg te geven over de tank en de garantievoorwaarden in 11 talen, alstublieft kom niet af dat je het niet hebt kunnen lezen.
De 7 pagina tellende bouwtekeningen zijn duidelijk opgesteld in de gekende exploding view.

(Hela, 10 pagina's min 2 voor die algemene uitleg zijn er 8 en jij zegt 7, kun je niet meer tellen?)

Ongeduldige, ik was nog niet klaar, ik had al eerder gezegd dat de sprues niet genummerd waren.
Wel in de handleiding is er pagina met hierop de sprues vermeld en genummerd, dus met ff zoeken lukt het wel.

 

CLICK IMAGE TO ZOOM
CONCLUSIE
Het is een mooie kit, fijne details, goede fit, Italeri heeft ons een tank gegeven waar er al langer vraag naar was en nu ook de moeite is om te bouwen.
Alleen is het spijtig dat men de zandschilden niet heeft bijgeleverd en dat men enkel decals voor de woestijn heeft bijgevoegd, dit kost hun punten, maar anders dan dat een aanrader.
SUMMARY
Percentage Rating
80%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 6385
  Suggested Retail:  20 Euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: May 22, 2003
  NATIONALITY: United States
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 85.00%
  MAKER/PUBLISHER: 79.68%

About Ronny Noben (Roadkill)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM

Ola, my name is Ronny Noben and I am a plasticohalic. No serious, I started building around 10-11 and one of the first kits I remember is a model of the Nike Hercules Surface to Air Missile. It was the rocket my father was a engineer for in the Belgian Army. As a kid I mostly builded airplanes (vi...

Copyright 2021 text by Ronny Noben [ ROADKILL ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of ModelGeek. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?