login   |    register
Panzerwrecks [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Book Review
Panzerwrecks 4
Panzerwrecks 4 - 1944-45
  • Panzerwrecks_4_Cover

by: Robert Blokker [ FAUST ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Introductie.

De Panzerwrecks serie is een serie boeken die focust op Duitse voertugien in de laatste oorlogsperiode (1944 en 1945). Het andere punt zoals de naam al doet vermoeden is dat het voornamelijk gaat om uitgeschakelde voertuigen… Panzerwrecks 4 is hierin geen uitzondering en toch is hij iets anders daar het ook foto’s toont van voertuigen die overduidelijk niet uitgeschakeld of verlaten zijn. In deel 4 kom je namelijk ook foto’s tegen van Duitse troepen met hun voertuigen die zich overgeven bij de geallieerde linies en foto’s van voertuigen bij verzamelpunten.

Panzerwrecks 4 heeft 96 pagina’s gevuld met 126 zwart wit foto’s. Het boek is verdeeld in 5 hoofd items/artikelen elk gescheiden van elkaar met foto’s van andere voertuigen en locaties.
De 5 Hoofdartikelen zijn: Jagdpanther of s.H.Pz.Jg.Abt.559, Pz.A.A.20 Surrenders at Pilsen, 4,7cm Pak(t) auf R35 Walkaround, Stabskp./Korps Pz.A.A.FHH surrenders en “last maar zeker not least A trip to the Tiger Factory. Voor iedereen is er wel wat te vinden in het boek en de onderwerpen op de foto’s tonen een grote verscheidenheid aan voertuigen van Tanks tot wielvoertuigen. Ook zitten er een paar aparte verrassingen tussen in Panzerwrecks 4… Een Ersatz M10 bijvoorbeeld… Of wat dacht je van een Panzer IA zo laat in de oorlog.

De Inhoud

Zoals ik in de introductie al vermeldde telt het book 5 hoofdartikelen. Ik zal ze allemaal even kort behandelen.

Om te beginnen met “Jagdpanther of s.H.Pz.Jg.Abt.559” welke staat op pagina 1 tot pagina 7. Deze sectie toont een Jagdpanther welke is uitgeschakeld door Poolse troepen vlakbij de Moerdijkbrug en Raamsdonkveer in het zuiden van Nederland. De serie foto’s toont een volledig uitgeruste Jagdpanther met zimmerit in verschillende periodes variërend van net uitgeschakeld tot enkele weken later waar het voertuig min of meer gestripped is en de berm is in geduwd waar hij in de zachte grond weggezonken is

Dan door naar “Pz.A.A.20 Surrenders at Pilsen”. Deze sectie begint op pagina 18 en eindigt op pagina 24. Dit zijn ook de eerste pagina’s die niet uitgeschakelde voertuigen vertonen en het is tevens de eerste sectie die wielvoertuigen toont en wel te weten voertuigen van het type Sd.Kfz 234. Verschillende varianten hierop kan je voorbij zien komen in de foto’s terwijl ze richting de Amerikaanse linies in Pilsen rijden om aan de Russische troepen te ontkomen. Wederom een paar aparte verrassingen zoals een SdKfz 234 met een 2 cm Schwebelafette… Iets dat voornamelijk op de SdKfz 251/17 voorkwam. Daarnaast is het ook leuk dat het heir niet om uitgeschakelde voertuigen gaat en dit geeft je de gelegenheid om te zien hoe een volledig uitgerust voertuig eruit ziet aan het eind van de oorlog en hoe bagage en camouflage was toegevoegd aan het voertuig.

Volgende in de lijn is een walkaround van de 4,7cm Pak(t) auf R35 en is te vinden op pagina 34 tot 38. Deze 4 pagina’s tonen 5 foto;s van een uitgeschakeld voertuig en tonen veel detail welke een grote hulp zou moeten betekenen voor mensen die het voertuig scratchen of een bestaande kit (als die er al is) superdetailleren. Helaas toont de walkaround geen foto’s van de binnenkant van het voertuig en dan met name het gebied waar het kanon huist. Op de foto van pagina 35 is een klein beetje te zien waar de munitie opgeslagen wordt op de achterkant van het voertuig.

Navolgend op de “4,7cm Pak(t) auf R35 Walkaround” vindt je de “Stabskp./Korps Pz.A.A.FHH surrenders” sectie en deze is te vinden op pagina 48 tot pagina 65 en is daarmee ook de grootste van de hoofdfeatures van het boek. Wederom gaat deze feature over Duitse troepen die zich overgeven bij geallieerde linies. Het leuke van deze feature is dat ie een grote verscheidenheid van voertuigen toont. Een korte greep aan wat er allemaal voorbij komt: SdKfz 251/3 ausf D Funkwagen, een VW Kubelwagen, een volledig uitgerustte SdKfz 234/4 Pakwagen waar een voorwiel van ontbreekt en met een hele mooie 3 tone camo, een SdKfz 250 “Neu” funkwagen, Verschillende trucks zoals Mercedes Benz L1500 A, Ford V3000 met een mooie camouflage en een Mercedes Benz L3000 met een Holzvergasser.Krupp Protze, Steyr 1500 en zelfs een Kfz 13 panzerwagen welke zo laat in de oorlog echt een zeldzaamheid is.

Het boek eindigt met de laatste van de 5 artikelen en is genaamd “a trip to the Tiger Factory”. Van pagina 88 tot 96 en de binnenkant van de kaft vindt je foto’s gemaakt door een Cameraman van de USAF van de Henschel & Sohn fabriek in Kassel Mittelfeld. De foto;s tonen voornamelijk rompen en torens van King Tiger. Dit waren de laatste tanks op de assemblage lijn maar zijn nooit afgebouwd omdat de oorlog zo dichtbij kwam dat ze moesten stoppen. Het leuke van deze foto’s is dat ze de laatste toevoegingen en modificaties tonen aan de King Tiger torens. Op pagina 91 vind je naast de King Tiger torens op hun dollies ook een toren van een Tiger I. de foto op pagina 88 toont een stuk van waarschijnlijk de binnenplaats waar allemaal onderdelen opgestapeld liggen. Zaken zoals de luchtroosters voor op het achterdek en nog meer onderdelen. Op de achtergrond staan onder een portaalkraan een hele lading Tiger II rompen te wachten tot ze in elkaar gezet worden.

De hoofdartikelen zijn gescheiden van elkaar door een grote verscheidenheid aan afbeeldingen van uitgeschakelde voertuigen of voertuigen die gewoon achtergelaten zijn. Ook voertuigen die naar een verzamelpunt zijn gesleept horen hierbij. Wederom een kleine greep van wat je hier te wachten staat: Verschillende panthers waaronder 3 stuks van een Ersatz M10, een Panzer IV Ausf D met Stadtgas rekken op het achterdek, een Panzer IA, 2 RSO 03’s, een Panzer II, een hele mooie Bergepanzer III met ambush camo, een Hummel met Ambush camo, Panzer Befehlswagen IV Ausf G genaamd “Rita” met een hele mooie zimmeritjas, Verschillende Stugs, Jagdpanzers, verschillende 38t’s of gebaseerd op 38T chassis, Afbeeldingen van een verzamelpunt bij Amersfoort, een MAN 8x8 amfibie (het duitse antwoord op de DUKW) en nog veel.

Conclusie.

Met Panzerwrecks 4 hebben de auteurs Lee Archer alsook William Auerbach een winner in hun collectie. Het concept om voertuigen als wrak of als voertuig van overgevende troepen zo laat in de oorlog te tonen is een erg goede en geeft de gelegenheid om een paar echte verrassingen te ontdekken. De foto;s zijn niet altijd even scherp en duidelijk maar de auteurs zeggen al aan het begin van het boek waar de foto’s vandaan komen en hun bronnen bestaan veelal uit foto;s uit privé collecties gemaakt door soldaten zelf dit maakt dat er best wel eens wat verschil in kwaliteit tussen zit… maar goed de onderwerpen in het boek maken dit meer dan goed. Panzerwrecks 1 is ook in mijn bezit en nummer 4 is net zo goed… al dan niet beter. Absoluut een boek die ik iedereen zou aanraden.
SUMMARY
Highs: Mooi ontwerp, goede kwaliteit papier, Mooie collectie foto's over uiteenlopende maar interessante en verrassende onderwerpen.
Lows: Als enige minpunt die ik zo kan bedenken zou ik willen zeggen dat het misschien wat jammer is dat er veel kwaliteitsverschil in de foto;s zit maar dit is een bekend probleem met foto's uit privecollecties
Verdict: Een absolute aanrader voor iedereen.
Percentage Rating
95%
  Scale: Other
  Mfg. ID: ISBN 978-0-9555940-0-7
  Suggested Retail: +/_ 20 euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: Mar 04, 2008
  NATIONALITY: Germany
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 87.08%
  MAKER/PUBLISHER: 94.33%

Our Thanks to Panzerwrecks!
This item was provided by them for the purpose of having it reviewed on this KitMaker Network site. If you would like your kit, book, or product reviewed, please contact us.

View Vendor Homepage  |  More Reviews  

About Robert Blokker (FAUST)
FROM: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 text by Robert Blokker [ FAUST ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of ModelGeek. All rights reserved.Comments

Skon boekske! Leuk ook die foto's van Amerikaanse troepen in Tsjechie enzo. Later allemaal onder de Rode vlag. Zo te lezen ook een aantal zeer interessante voertuigen en conversies. Bedankt voor het review Robert!
MAR 05, 2008 - 12:11 AM
Het valt me op dat het ook niet echt een duur boek is? Hmz Greetz, Jurrie
MAR 05, 2008 - 12:56 AM
Ola, dit lijkt mij een publicatie met bijzonder interessante onderwerpen. Bestellen jullie die boeken op een bepaalde plaats of zijn er (Belgische) winkels waar ze dit vlot op stock hebben? John
JUN 07, 2008 - 01:20 AM
   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
  • Panzerwrecks4
  • Panzerwrecks42
  • Panzerwrecks43
  • Panzerwrecks44