login   |    register
Military Models and Accessories [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

Built Review
135
Advertising Kiosk (peperbus)
Advertising Kiosk (peperbus) met posters
  • 35008_001

by: Robert Blokker [ FAUST ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Historie.

De peperbus zoals deze reclame plakzuilen ook wel liefkozend genoemd werden was een veelvoorkomend fenomeen in de straten van heel Europa. Voornamelijk in de steden vond je ze veel op belangrijke punten waar veel volk of verkeer langskwam. Ze werden geplaatst om verschillende redenen. Een van de redenen en niet de minst belangrijke was om het wildplakken in de stad tegen te gaan. Elke gemeente zag het liefst dat de binnenstad onaangeroerd bleef van posters op alle muren en gevels. Een andere reden was dat door de peperbus op strategische plekken neer te zetten een zo’n groot mogelijk publiek te bereiken was. Iedereen die iets wilde laten weten aan het volk deed dit door middel van het plakken op deze peperbus. Of dit nu om theaterstukken ging, reclames van een slager die dichtbij de peperbus huisde of een regering of vakbond die wat kwijt wilde aan het publiek. Alles kwam terecht en werd ook gelezen op de zuil. Het nieuwe merk aRTi-Crea verrijkt de markt met een mooie uitvoering van de betonnen peperbus met dakje.

De doos met inhoud.

De peperbus komt in een doosje van 6,5 cm hoog, 10 cm breed en ongeveer 8 cm diep waarop een sticker staat met daarop het product en product nummer. In de doos vindt je de twee onderdelen waaruit de plakzuil bestaat namelijk de zuil zelf en het dakje met sierornament erboven op. Beiden zijn verpakt in bubbeltjes plastic. De zuil zelf is 7,8 cm hoog, 3,2 cm breed op de bovendiameter en 4,1 cm breed op de diameter van de voet. Het dakje is 1,9 cm hoog en 3,9 cm breed en beide onderdelen zijn gegoten in een crème wit resin.
Bijgeleverd bij mijn exemplaar zat een ziploc zakje met daarin een velletje waarop in totaal 23 (Nederlandse) posters staan variërend van aankondigingen van theaterstukken, tot reclames voor auto’s en cacao en bekendmakingen aan het volk.

Kwaliteit.

De stukken resin zijn mooi scherp gegoten zowel de zuil als het dakje met mooi detail in de voet van de peperbus die wat beschadigingen vertoond en ook mooi detail in het sierornament bovenop. Hier en daar waren een paar kleine luchtbelletjes te vullen maar verder helemaal niks geen grote problemen. De posters zijn mooi scherp gedrukt en zullen heel goed staan op de zuil zelf.
Verder niks geen problemen tegengekomen behalve dan de twee onderdelen even goed vlak schuren waar ze op elkaar gelijmd worden zodat je geen kier tussen die twee delen heb. Bijgeleverd zijn ook twee in progress foto's van ondergetekende voornamelijk airbrush werk en nog niet echt weathering met uitzondering van het dak wat hier al vrijwel af is.

Conclusie.

In mijn opinie is dit een heel mooi stukje werk wat aRTi-Crea aflevert en het is een heel bruikbaar stuk voor iedereen die een stadse scène maakt in combinatie met Verlinden gebouwen of de huisjes van Miniart en ook in een vignette dat zich afspeelt in stadse gebieden zal het een interessante eyecatcher zijn. Een aanrader voor elke dio bouwer.
SUMMARY
Highs: Mooie scherpe details, zeer net gegoten en een leuke set posters om het af te maken.
Lows: hier en daar een paar kleine luchtbelletjes maar zonder al teveel problemen gevuld
Verdict: Leuke eyecatcher die goed zal staan in menig diorama dat zich afspeelt in een stadse omgeving.
Percentage Rating
90%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: 35008
  Suggested Retail: 11,50 Euro
  Related Link: 
  PUBLISHED: Apr 03, 2008
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 87.08%
  MAKER/PUBLISHER: 90.00%

Our Thanks to Military Models and Accessories!
This item was provided by them for the purpose of having it reviewed on this KitMaker Network site. If you would like your kit, book, or product reviewed, please contact us.

View Vendor Homepage  |  More Reviews  

About Robert Blokker (FAUST)
FROM: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 text by Robert Blokker [ FAUST ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of ModelGeek. All rights reserved.Comments

Ziet er tof uit kwam er toevallig vorige week zaterdag 1 tegen in hartje nijmegen
APR 03, 2008 - 10:08 AM
Leuk ding inderdaad. Ook zeer mooi velletje met afbeeldingen, onder meer die bekendmakingen enzo. Typical Dutch! Ik kon dat merk eigenlijk helemaal nog niet, dus weer wat geleerd ook
APR 03, 2008 - 10:31 AM
Ola gasten Merci voor jullie reacties. @ Paul M Inderdaad nog steeds vormt de peperbus in veel gemeentes een veel gezien iets. In Amsterdam staan ze ook nog steeds erg veel en zelfs in een klein stadje als Schagen zijn een paar jaar terug volledig nieuwe zuilen geplaatst. @ Paul S Het leuke is inderdaad dat het een complete set is. Dus ook dat je de posters krijgt waardoor je het tot 1 geheel kan maken. En inderdaad. Nederlandser dan die Bekendmakingen en Procclamaties kan je het zowat niet krijgen.
APR 03, 2008 - 11:00 PM
   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
  • 35008_002
  • 35008_003
  • 35008_004
  • 35008_005
  • 35008_006
  • 35008_015
  • 35008_017