login   |    register
1120 Production [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
German FuSprech A/D, F
german Radioset FuSprech A/D, F
 • move

by: Robert Blokker [ FAUST ]


Originally published on:
KitMaker BENELUX

Introductie

Op zoek naar een radio set voor je Duitse Halftrack of Open topped AFV? Zoek niet verder. 1120 Productions stopt de zoektocht met wat hoogstwaarschijnlijk de beste radio set verkrijgbaar op de markt is, vandaag de dag: de FuSprech A/D, F. Het moederbedrijf, K59, is al bekend vanwege hun zeer indrukwekkende resin update sets in 1:35 en ze zetten deze kwaliteit ook voort in hun nieuwe zijtak 1120 Productions. 1120 specialiseert zich in accessoires. Momenteel zijn al hun releases WW2 Duits maar het zijn wel meteen hele indrukwekkende zaken.
De FuSprech A/D, F zag veel actie in Halftracks (250 serie en 251 serie) en andere open top voertuigen zoals de Wespe, Hummel en Marder series. Het was een van de beste mogelijkheden tot communicatie gedurende de tweede wereldoorlog. Dit stelde de Duitse verkenningseenheden en gevechtsvoertuigen in staat om goed contact met elkaar te houden tijdens de manoeuvres. Iets wat ze bijvoorbeeld in Rusland een strategisch voordeel opleverde daar de communicatie van de Russen veel te wensen overliet. De Duitsers probeerden altijd als eerste de commando voertuigen uit te schakelen en zo de Russische rangen te ontdoen van alle communicatie en verwarring te stichten.

De Kit

1120 Productions tweede release is een Duitse radio set van het type FuSprech A/D en F. Het komt in een klein stevig zwart doosje met de maten 3,4 cm Hoog, 9,2 cm Breed en 5,3 cm Diep. In het doosje vindt je 25 resin onderdelen in verschillende maten. 2 kleine PE fretjes en 2 velletjes papier met de bouwinstructies. De kit geeft je de mogelijkheid om 1 volledige radio set te maken voor een Halftrack of een zelfrijdend geschut. Het type dat je maakt bepaald welk radiotype je nodig heb. Of de A/D of het F model.


De onderdelen bevatten het volgende:

 • Een in 1 stuk gegoten radio frame (waar je ook nog PE onderdelen aan toe moet voegen voor extra detail.

 • Kasten Pz.Nr. 23 en Kasten Pz.Nr. 23a (deze zijn speciaal voor voertuigen met een intercom voor interne communicatie binnen het voertuig tussen het geschuts platform en de bestuurders kabine zoals in de Marder III series.)

 • SE Ua1 transformer (converteert de stroom van de 12 volt batterij van het voertuig om kortsluiting te voorkomen.)

 • Verschillende stekkers, aansluitingen en koppelstukken voor de kabels die van en naar alle onderdelen van de radioset lopen.

 • Antenne basis

 • Zeer gedetailleerde speaker

 • Verschillende (zeer) kleine PE onderdelen o moa het radio frame en de transformator te detailleren.


De review

Net zoals met de koptelefoon set (door mij gereviewed) is het duidelijk dat 1120 productions hun huiswerk zeer secuur gedaan heeft. De afmetingen komen allemaal overseen met wat ik in mijn referentie heb hier thuis. En de hele setup is correct met wat ik gezien heb in de boeken, In afbeeldingen op het internet, originele oorlogsfoto’s en gerestaureerde voertuigen. Elk onderdeel van de set is aan alle kanten gedetailleerd. De voorplaten van de radio’s zijn precies zoals de 1:1 exemplaren en ook nog eens in de juiste maten. Met absoluut scherpe details. Zelfs de sticker waar Feind hõrt mit op stond op de originele exemplaren is meegenomen. De tekst mag de bouwer er zelf op schilderen.


Het rek waarin de radio zit is een van de meest fragiele dingen die ik ooit in resin gegoten heb zien worden. Dit moet je echt met zorg behandelen want er zit er maar 1 in de kit. De SE Ua1 transformator heeft de juiste details en heft ook twee PE klepjes die het stopcontact afsluiten voor nattigheid en stof als er geen stekker in zit. Net zoals bij de echte transformator. Het komt ook met een PE onderplaat die op de plek van de transofrmator ligt als hij niet aanwezig is. De Speaker is gedetailleerd aan 3 zijden en alle stekkers, aansluitingen en verleng en koppelstukken zijn zoals de originele 1:1 tegenhangers… alleen dan kleiner.

instructies

De bouwbeschrijving is erg duidelijk en zou de bouwer in staat moeten stellen om zonder al teveel problemen de radio set te assembleren. Wat ook een goeie toevoeging is, is een complete standaard bedradingsschema voor de radio set en twee schema’s voor als het voertuig een intercom system heft. Hier komen dan de Kasten Pz.Nr. 23 of Kasten Pz.Nr. 23a om de hoek kijken (de marder serie bijvoorbeeld). Ook de schema’s zijn net zo duidelijk als de bouwbeschrijving en tonen je perfect welke onderdelen er met elkaar in verbinding staan en wat voor stekker of koppelstuk je nodig heb om zo een goeie, kloppende, realistische opzet te krijgen. Vooral het schema is een onderdeel waar 1120 Productions zich onderscheidt van de rest want normal krijg je van andere fabrikanten de radio set en verder zoek je het maar uit qua verbindingen en plaatsing van alle onderdelen.

Conclusie

Dit was ook een set die ik tegenkwam op mijn zoektocht naar AM spullen voor mijn Wespe project. En net als met de koptelefoons heb ik geen seconde nagedacht om hem aan te schaffen. Een absoluut goeie accessoire voor je voertuig met fantastisch scherpe details zeker als je de afmetingen van de meeste onderdelen in ogenschouw neemt.
De prijs is hoog voor een radio set maar dan nog… Als ere en race gehouden werd voor de beste radio set in 1:35, dan zou de 1120 productions set niet alleen winnen. Als de nummer twee binnen komt heeft de 1120 productions radio set al gedouched en is in de bar zijn overwinning aan het vieren.
SUMMARY
Highs: Super detail, Afmetingen genomen van originele items, compleet bedradingsschema
Lows: Zeer kleine en breekbare onderdelen voorzichtigheid is geboden.
Verdict: Met afstand de beste 1:35 Radio set op de markt vandaag de dag. Een must have voor de detail gek
Percentage Rating
99%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: Z-01
  Suggested Retail: 12,09
  Related Link: 
  PUBLISHED: Feb 15, 2011
  NATIONALITY: Germany
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 87.08%
  MAKER/PUBLISHER: 97.60%

About Robert Blokker (FAUST)
FROM: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...

Copyright ©2021 text by Robert Blokker [ FAUST ]. Images also by copyright holder unless otherwise noted. Opinions expressed are those of the author(s) and not necessarily those of ModelGeek. All rights reserved.Comments

Ola Jurgen Bedankt voor het online gooien. Hoop dat de review nuttig is voor mensen die plannen hebben om in de toekomst om deze set aan te schaffen.
FEB 23, 2011 - 01:50 AM
Aandelen? Zonder ongein, het ziet er echt top uit Gr, Jurrie
FEB 23, 2011 - 02:55 AM
Heheheheh Nee hoor al zou ik het geen ramp vinden om aandelen te hebben in wat in mijn ogen een beetje de rolls royce onder de Modelbouw accessoires is... Ik ben enorm onder de indruk wat dit merk maakt.
FEB 23, 2011 - 02:58 AM
Leuk om te lezen, Robert. Is inderdaad super mooi spul, ik heb tijdens de bouw van m'n Marder III H met een k59 set gewerkt en daar zat de Fu sprech D bij. Inderdaad geweldig mooi net als de rest van de set en ik sluit me bij je aan, dit is het beste resin qua gieting en detail dat verkrijgbaar is. De verkrijgbaarheid laat helaas nogal te wensen over, heb jij het direct van de producent gekocht? Grtz, Sander
FEB 23, 2011 - 07:21 AM
Klopt K59 is moeilijk te krijgen... Er is een "Shop" die het verkoopt op Ebay. En die Update sets van 1120 heb ik gekocht in de Etsy webshop van 1120 productions. Goeie afhandeling betalen met Paypal en ook nog behoorlijk snelle verzending. Helaas is er nog niet zo iets voor de K59 sets.
FEB 23, 2011 - 07:37 AM
hey robert, bangelijke set man! Bedankt voor de review!
FEB 23, 2011 - 07:54 AM
Mooie set is dit zeg. Zat deze ook in de Nashorn? Als ik deze kit ooit ga bouwen, dan past deze er mooi in. Goede review! Thanx! Jelger
FEB 25, 2011 - 05:59 AM
   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move
 • move