login   |    register

135
Antislip vloer een eenvoudige methode - stap voor stap

De modelbouwsector ...

heeft de laatste jaren een behoorlijk boost gekregen, nog nooit werden zulke mooie gedetailleerde bouwdozen op de markt gebracht als nu. En wat met die update setjes, prachtig toch allemaal.

Maar er is toch één ding dat mij al vaker is opgevallen, het komt nog steeds voor dat de interieurs (tanks of gewone voertuigen) niet voorzien zijn van anti slip vloer alhoewel die in het echt er toch was.

Als bekendste voorbeeld neem ik de Willy's jeep. Enkele van de grote merken hebben deze kit al uitgebracht, de ene al beter dan de andere en er is zelfs een uitgebreide PE set voor te krijgen, maar wat zit er niet bij, noch in de kit, noch in de update? Juist antislip vloer.

Nu is het zo dat ik laatst bezig was aan mijn oude Demag D7 kit en toen vroeg ik mij af hoe moeilijk het zou zijn om zelf een antislip laag te voorzien?

Het is dus allesbehalve moeilijk, hoe? Dat laat ik jullie even zien.

Project Photos
CLICK TO ENLARGE

 Zelf gemaakte antislip vloer


 

 De werkwijze:

Eerst heb je je motief nodig, dit kan alles zijn waar de juiste profiel op zit, bv een kit die je hebt met interieur waar wel antislip vloer in zit of zoals ik een A4 vel van Plastruct.

Oorspronkelijk was ik van plan om de Plastruct vel (A4 - schaal 1/100 - antislip patroon) te versnijden en op de juiste plaatst te lijmen, totdat ik de prijs hoorde (± 8,60 Euro/vel).
Toen ik dat wist had ik beslist dat ik een manier moest gebruiken waardoor mijn A4 profielplaat oneindig keer kan worden gebruikt.
En eigenlijk heb je niet veel nodig:

* Uw motief (in mijn geval een A4 PLASTRUCT vel met traanplaatmotief)
* Aluminium huishoudfolie
* Schaar
* Dubbelzijdige plakband (die met geringe kleefkracht)
* Een vinger

Stappenplan

Eerst neem je de juiste afmetingen van het onderdeel dat voorzien moet worden van een antislip vloer en deze afmetingen teken je op je plakband en knip of snij je de vorm uit.

Daarna leg je je aluminium folie op je motief en met je vinger wrijf je over het motief totdat je een goede duidelijke afdruk hebt, ik gebruik behoorlijk wat druk hierbij zodat de afdruk iets scherper is en (heb ik toch gemerkt) iets steviger is (wat je ook kan doen is je aluminiumfolie dubbel plooien voor iets meer stevigheid (ik vind de afdruk dan alleen iets minder scherp).

Nu moet je simpelweg je plakbandsjabloon nog op de achterzijde van dit aluminium aanbrengen (niet drukken!) en uitknippen met een schaar. 

Aanbrengen op je model en klaar is kees.

Oh ja, waarom gebruik ik plakband met geringe kleefkracht? Omdat dit mij de mogelijkheid geeft om het onderdeel ter herplaatsen als het nodig is.

Ik heb ook PVA lijm gebruikt om het aluminium te lijmen, dit lukt ook maar het voordeel van plakband is dat er geen droogtijd is en niet zo'n knoeiboel.

Project Photos
CLICK TO ENLARGE

De benodigde materialen 

Plastruct A4 sheet met motief

   Motief inwrijven in aluminium folie

Resultaat na inwrijven

Dubbelzijdige plakband op achterzijde aluminium folie

 

Uitknippen met een schaar   

 

En het resultaat!  Eenvoudig maar professioneel ogend


 

About the Author

About Ronny Noben (Roadkill)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM

Ola, my name is Ronny Noben and I am a plasticohalic. No serious, I started building around 10-11 and one of the first kits I remember is a model of the Nike Hercules Surface to Air Missile. It was the rocket my father was a engineer for in the Belgian Army. As a kid I mostly builded airplanes (vi...