login   |    register

135
Zandzakjes uit Milliput

Zandzakken worden door o.a. alle militaire eenheden ter wereld gebruikt voor verschillende toepassingen. Dit kan gaan van het voorzien van extra bepantsering op tanks en voertuigen, het beschermen van een mitrailleursnest of het voorzien van bombardementsbescherming rond gebouwen.

Dit geeft ons modelbouwers veel vrijheid om deze te gebruiken. Ik was verrast om te merken hoe veel modelbouwers niet goed weten hoe ze dit zelf moeten maken en daarom nog steeds die afschuwelijke stijve, te grote kits blijven gebruiken. Ik ben geen expert en er zijn verschillende mogelijkheden maar deze werkt bij mij en misschien ook bij jouw?

Om goede zandzakjes te maken heb je niet veel materiaal nodig:

  • Milliput (or A+B Epoxy putty).

  • Gladde ondergrond (stuk glas or tegel).

  • Een mes.

  • Een stofvrije doek of een zeer fijne maas (bv nylonkous).

  • Je vingers.Meng de Miliput comform de handleiding in een homogeen mengsel. Gegruik een vlakke ondergrond om op te werken (ik gebruik hiervoor een stuk glas). Rol het mengsel in verschillende ''worsten'' van 8-10cm lengte en 6mm in diameter (indien nodig kun je wat talkpoeder gebruiken op het glas om het kleven van de outty te verminderen). Snij deze worsten in stukjes van 1cm. (fig. 1)

Neem deze stukjes Milliput tussen je vingers en vorm deze in kleine blokjes (Fig. 2-3).

Nadat je deze in rechthoekige blokjes hebt gevormd kun je deze onder een lichte druk nu op elkaar stappelen. Door de druk zullen de blikjes zich gaan vormen als zandzakken. Maak je geen zorgen over de verschillende vormen die je hierdoor krijgt, dat is heen normaal, kijk maar naar echte zandzakken (Fig. 4). Als je zandzakken gaat gebruiken om bv een mitrailleursnest of bunker te beschermen, dan is het een goed idee om op de hoeken enkele houten kisten te plaatsen. Deze kisten werden gevuld met zand en dienden om de hoeken te verstevigen.
Laat de zandzakken voor 15 minuten drogen en gebruik dan je doek of maasnet om een textuur aan de zakjes te geven (Fig. 5). Vergeet niet om met een potlood of mes naden aan de zakjes te voorzien (Fig. 6).

Dat is het!
Bij het verven van je model is het een goed idee om je zandzakken een contrasterende kleur te geven t.o.v. van je model, zodat er een kleurschakering voor het oog ontstaat). Bijvoorbeeld; als je een Sherman tank (Olive Drab) voorziet van zakjes geef deze zakjes dan een ondergrond van bv Dessert Yellow, dit geeft een mooi contrast.

Oh ja, tijdens het verven en verweren van je zandzakjes is het niet slecht om verschillende zakjes een licht verschillende basiskleur te geven, zodat ook deze kleur gebroken wordt en het allemaal een beetje levendiger word en meer diepte krijgt.

Met deze methode kun je zeer eenvoudig een heleboel zandzakjes maken op zeer korte tijd. Een laatste tip; Als je van plan bent om de zandzakjes te verwijderen van je model (voor bv het schilderen eenvoudiger te maken) dan kun je een boterhamzakjes op je model leggen tijdens het vormen van de zandzakjes, op deze manier kun je deze zonder problemen in zijn geheel verwijderen en afwerken.

(De afgebeelde schetsen zijn afkomstig uit ''The Verlinden Way'' - geplaatst met toestemming)

About the Author

About Ronny Noben (Roadkill)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM

Ola, my name is Ronny Noben and I am a plasticohalic. No serious, I started building around 10-11 and one of the first kits I remember is a model of the Nike Hercules Surface to Air Missile. It was the rocket my father was a engineer for in the Belgian Army. As a kid I mostly builded airplanes (vi...