login   |    register

135
Een tool om perfecte rondingen te schuren

Iedereen weet wat een pest het is om ronde stukken zoals een tank loop te schuren, je krijgt nooit de ronding mooi geschuurd zonder dat je een deel van de ronding afvlakt.
Hiervoor kan je in de handel een tool kopen, nl een Flex-I-File hiermee kun je een ronding perfect schuren daar je schuurpapier perfect de ronding volgt. Zo'n hebbeding kost gemiddeld tussen de 15 a 20 Euro in de handel. Ik was van plan mij zo iets aan te schaffen bij de komende modelbouwmeeting waar ik naar toe zou gaan.  Maar mijn vrouw vroeg mij of ik zo iets niet zelf kon maken. En wat blijkt? Natuurlijk en aan een fractie van de kosten en het allerbeste (voor mij), je moet er geen handige Harry voor zijn!

Wat heb je nodig?
- Koper draad (ik gebruikte 3mm draad)
- Tang met platte bek (indien nodig nog een tang om te knippen
- Dubbelzijdige tape
- Schuurpapier

En dat is het! Werkwijze
Je knipt een lengte van je draad en stript de kunstoffen omhulsel eraf. De lengte bepaal je zelf naargelang de grootte van de Flex-File die je wilt.
Ik heb er 2 gemaakt een kleine en een grote. Knip liever iets teveel zodat je nadien kan bijknippen.

Opgelet: na het knippen kan er een scherpe braam zijn aan de uiteinden, vijl deze weg of plak er een stuk tape over.
Met je tang plooi je nu je koper draad in een U vorm.


Voilá, je gereedschap is al voor de helft gereed, niet moeilijk hé?
Nu neem je je schuurpapier en snij je stroken van 10mm breedte hiervan (lengte: in dit voorbeeld is de houder ± 8cm breed dus het papier is 8+2x2 = 12cm lang).
Op die strip schuurpapier breng je nu een stukje dubbelzijdige plakband aan (10x10mm) en plooit je schuurpapier rond je houder zodat je een lus krijgt, dit herhaal je aan de andere zijde.En nu is je toestel in zijn geheel gereed, 5 minuten werk en geen druppel zweet verspeeld!


Resultaat 
Met deze eenvoudige handeling heb je nu een handige schuur-tool gemaakt waarmee je zonder problemen lopen, wielen e.d. kunt schuren zonder veel moeite.Het grote voordeel is dat je zeer snel meerdere schuurbanden kunt maken met verschillende korrel van zeer fijn tot grof. Ik heb ook geprobeerd om een doorlopende band schuurpapier te maken, dit lukt net zo goed, maar ik vond het gewoon niet fijn werken (tja, persoonlijke keuze).
Ik hoop dat je er wat aan hebt.
Ronny

About the Author

About Ronny Noben (Roadkill)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM

Ola, my name is Ronny Noben and I am a plasticohalic. No serious, I started building around 10-11 and one of the first kits I remember is a model of the Nike Hercules Surface to Air Missile. It was the rocket my father was a engineer for in the Belgian Army. As a kid I mostly builded airplanes (vi...