login   |    register

135
Bakstenen met de vleet

Maak je eigen bakstenen puin!

Deze simpele bakstenen mal zal je toelaten om zeer snel en zeer goedkoop honderden bakstenen uit te spuwen!

STAP 1:
Lijm plastic strips (Plastruct of Evergreen) op een vlakke plastic plaat: de meer rijen je vormt te meer bakstenene je ineens kunt maken. Ik gebuik het liefst strips van 1/8th inch hoog, en 6 inches lang (3.17x25.4mm)

1a Dit is een dwarssnede van hoe de mal er gereed uit moet zien.


STAP 2:
Leg de mal op een vlakke ondergrond en laat er de plaaster in vloeien (eventueel reeds voorzien van een kleurpigment). De plaaster mengen volgens de aanweizigingen van de fabrikant, indien je zou twijfelen; iets te nat is beter dan iets te droog.

Eens de hele mal voorzien van de plaaster moet je de mal een paar tikken geven om eventuele luchtbellen naar boven te laten komen.STAP 3:
Eens je de mal hebt "ontlucht" gebruik je een vochtige lange lat om de bovenzijde van de mal mooi glad te schrapen. Tracht je lat zuiver en nat te houden want dit zorgt ervoor dat je "stenen" mooi glad zullen zijn en dat er niet te veel flash aan de steenstrips zal zijn. Hoe minder flash er is des te minder opkuis werk dat je hebt.


STAP 4:
Volledig gegoten en geschraapte mal, klaar voor de inkervingen.


STAP 5:
Als de plaaster begint te harden neem je een sherp mes en breng je een diepe horizontale snede aan over de lengte van de plastiek vorm. Dit zal een permanente breeklijn in de plaaster achterlaten. Ik hou meestal een 1/35 figuur bij de hand om de gewenste afmetingen te kennen. nu laat je de plaaster 24-48 uren drogen waarna je de steenstrips kunt verwijderen.

(Nota: een veelgebruikte baksteenmaat is bv.21x6.5cm (op schaal 1/35: 6x1,7mm), er bestaan per land en regie welliswaar verschillen maar op schaal 1/35 is dit haast niet zichtbaar, bovenstaande maat is een gemiddelde tussenmaat).STAP 6:
I.p.v. mijn steenstrips te schilderen verkies ik ervoor om mijn strips te voor zien van een kleur die door en door de plaaster zit (pigment toevoegen bij het plasster mengen). op deze manier hoef ik gewoon de steenstrip met de breuklijn over een pen te leggen en lichtjes drukken met mijn duimen. Aangezien de kleur door en door is moet ik niet bij schilderen, enkel eventueel wat bijschuren en klaar is kees.

De stenen los schilderen of de kopse kanten bijschilderen kan natuurlijk ook, maar neem veel tijd in beslag.

Copyright 2002 - Keith Magee, Magee Military Models
Diorama Diamonds is a Trademark of Magee Military Models, Inc., Dallas, TX.

About the Author

About Keith Magee (KFMagee)
FROM: TEXAS, UNITED STATES

After a hiatus of several years following the sale of my hobby shop (Hobby Annex in Dallas, TX), I am ready to build again... I love dioramas, with a focus on WW2 and tend to spend a lot of time documenting my work... any questions, just let me know! - Keith