login   |    register

135
Doe het zelf: Realistisch Hout

Veel mensen die diorama´s bouwen willen wel eens wat extra in de achtergrond hebben. Een lege ruimte op te vullen. Vaak is een hekje of een schutting dan een mooie uitkomst. Het kan ook zijn dat een houten structuur juist een prominente plaats heeft in een diorama, denk aan een huisje of een schuurtje. Een bord op een tank als een soort eyecatcher…. De mogelijkheden zijn enorm.

Veel mensen gebruiken voor dat soort dingen vaak balsahout, Ook ijsstokjes, luciferhoutjes en van die houten roerstokjes die je op het station kan jat… lenen. Ook ik heb dit heel lang gebruikt als medium om hekjes en dat soort zaken te maken. De veelgehoorde uitspraak “je kan het niet beter namaken dan wat moeder natuur je biedt” is hier best heel goed van toepassing. Het probleem is alleen (althans vanuit mijn opinie) dat het er precies uitziet als wat het is 1:1 balsahout. En vaak is de structuur veel te grof. Ook een probleem waar ik vaak tegen aan liep is dat het vaak te dik is. Natuurlijk kom je planken tegen die 3,5 cm dik zijn maar die worden over het algemeen niet gebruikt in een hekwerkje. Vaak zijn dit net iets dunnere planken.

De methode die ik uitleg in dit artikel is werkelijk voor en door iedereen uitvoerbaar. En het zal niet zo veel moeite kosten om een mooi resultaat te verkrijgen. De grote grap is dat er dus daadwerkelijk geen splinter hout in het hele proces zit. Plastic (Styreen) wordt het medium.

Benodigdheden
Het volgende heb je nodig om uit plastic je hout te maken:
- Styreen (ik heb evergreen gebruikt maar elke Styreen werkt goed)
- Een hobbymes (Xacto, pro-edge medische scalpels)
- Zeer grof schuurpapier
- Lijm (ik prefereer de UHU plast, paars potje met naald)
- Verf (in mijn geval Humbrol)

Dat waren zo’n beetje alle benodigdheden die je nodig heb om een leuk aandachttrekkertje te hebben in je diorama’s of op je voertuigen.
Stap 1: “van Dik styreen zaagt men planken”
Goed nu we de onderdelen bij elkaar hebben kunnen we gaan beginnen. Voor mijn artikel heb ik gekozen voor een soort lage afrastering (hekje) welke bij een weiland of langs een sloot kan staan. Niet het type waarvan een timmerman uren moet zwoegen om een netjes resultaat af te leveren…. Nee gewoon palen in de grond, dwarsbalken erop en dan maar planken spijkeren. Simpel als dat.
Allereerst bepalen we de hoogte. Ik ben dus iemand die bijna nooit rekent. Ik bepaal het op het oog en als ik achteraf twijfel dan meet ik het na en reken ik uit of ik op een normale hoogte of breedte uitkom. In dit geval niet anders. Ik heb een figuur gepakt en daar een stuk styreen (beetje een balk vorm) naast gelegd en op een bepaalde hoogte die ik goed vond afgesneden. Dit heb ik twee keer gedaan. Dit zijn dus de palen voor het hek. Uiteindelijk doe je dit met alle stukken styreen die nodig zijn voor je hekje. In dit geval kwamen er bij mij nog twee dwarsbalkjes bij van iets dunner styreen en een handeltje planken.
Stap 2 “NERF”
De volgende stap is de houtnerf erin maken. Want styreen zonder houtnerf is ook maar…. Styreen en in de verste verte nog geen hout. Goed in het verleden heb ik wel gehoord van het plastic bewerken (schrapen) met je hobbymes. Ik heb die techniek ook wel getest maar het duurt lang en het resultaat is net niet je dat. Dus ging ik denken en mijn uitkomst was dat het met een paar halen met grof schuurpapier ook heel geschikt moest kunnen en dat het ook nog eens supersnel werkte. Dus ik heb het geprobeerd en ja het leverde absoluut een goede houtnerf structuur op, al zou de ware kracht van de techniek zich pas bij het verfen echt laten zien. Om wat meer diepte in het hout aan te brengen heb ik ook de “schraap techniek” toegepast om wat diepere scheuren in het hout aan te brengen.
Stap 3 “Assemblage”
Nu we alle onderdelen hebben voor het hekje. Gaan we het in elkaar zetten. Geen fancy trucjes hier. Gewoon rechttoe rechtaan plakken. In dit gedeelte van de bouw kan je ook beslissen over kleine aanpassingen. Gebroken planken, planken die scheef gezakt zijn etc. etc. Gewoon met de naald kleine hoeveelheden lijm aanbrengen en alles in elkaar zetten. Hou er rekening mee dat als je teveel lijm gebruikt de nerf wordt opgevuldt door de lijm en gewoon weer vlak wordt. Deze plekken zie je uiteindelijk ook terug als je gaat verfen. Met een heel klein boortje maak je in alle planken en balken waar ze op elkaar liggen een gaatje dit is dus eigenlijk het gaatje voor de spijker.
 • wood001
 • wood002
 • wood003
 • wood004
 • wood005
 • wood006
 • wood007
 • wood008
 • wood009
 • wood010
 • wood011

About the Author

About Robert Blokker (FAUST)
FROM: NOORD-HOLLAND, NETHERLANDS

Started modelling when I was about 7 or 8 years old had a little break in between (school, girls partying) and eventually returned when finding this site in 2002. Main interest WW2 German army, wheeled vehicles and radio and communication troops or every other thing that manages to catch my interest...